Skip to main content

Update Hack

17 juni 2024

Na een crisis meeting met onze IT-dienstverlener, andere getroffen bedrijven en experts is het overtuigend duidelijk geworden dat we in ieder geval deze hele week nog niet live zullen komen.

Er spelen meerdere zaken:

  1. Er zal een forensisch onderzoek op de geïnfecteerde systemen worden uitgevoerd. Dat onderzoek dat naar verwachting de komende 2 dagen zal gaan duren zal uitsluitsel moeten geven welke partij de hack heeft uitgevoerd, waar deze is gevestigd, of zonder strafrechtelijke vervolging het losgeld te kunnen betalen en/of er nog zogenaamde markers op het systeem zijn achtergelaten waardoor de hackers nog toegang tot het netwerk hebben.
  2. Experts zullen de communicatie overnemen met de hackers om te kunnen vaststellen of en over welke data de hackers beschikken en/of de hackers in staat zijn de key te leveren voor de-cryptie.
  3. In hoeverre de data en programmatuur weer te ontsleutelen is en er weer toegang verleend kan worden tot het netwerk. En als er toegang verleend kan worden of dat nog even beperkt blijft tot onze medewerkers vanaf vooraf in te stellen ip-adressen. Wat dus mogelijk kan betekenen dat klanten nog even buiten de toegang worden geplaatst.

Zodra er meer te melden valt volgt verdere berichtgeving. Wij zullen alle klanten nog per email informeren als het hun specifieke situaties gaat. Met uitvragende partijen zullen wij ook in contact treden over dit incident en waar mogelijk in overleg met hen adequate vervolgstappen ondernemen om risico’s op boetes en andere gevolgen uit te kunnen sluiten.